Korkealaatuinen kalvo

Korkealaatuinen kalvo

Norjan Agderin läänissä sijaitsevan Listafjordin rannalla on ratkaisu, joka voi lievittää yhtä vesiviljelyn suurimmista päänvaivoista.

arrow_downward

Täällä testattava uusi lohihäkki on sekä dynaaminen että täysin automaattinen, ja se estää samalla lohen täiden leviämisen ja viljeltyjen kalojen karkaamisen. Näin ollen tälle suojalle, joka pitää kalat paikoillaan ja täit loitolla, asetetaan kovia vaatimuksia.

Prototyypin halkaisija on 20 metriä. Häkkiprojektin, joka on saanut nimekseen “Starfish”, takana on merilaitteiden toimittaja Nekkar. Maaliskuusta 2021 lähtien häkki on kellunut norjalaisissa sääolosuhteissa tuulessa ja tuiskussa Flekkefjordin edustan valtameressä. Nekkar tekee tiivistä yhteistyötä eri asiaankuuluvien asiantuntijoiden, kuten vesiviljely-yritys Lerøyn kanssa. 

Tiukemmat ympäristövaatimukset

Tärkeä osa ratkaisua on suoja, jota käytetään sekä vedenalaisena pussina, että suojana itse häkin päällä. Suojan on paitsi estettävä kalojen karkaaminen myös täytettävä tiukat suorituskyky- ja ympäristövaatimukset.

Protanilla on yli 80 vuoden kokemus kermien ja teknisten tekstiilien valmistuksesta erilaisiin tarkoituksiin, ja nyt se on kehittänyt sarjan innovatiivisia ja täysin kierrätettäviä PVC-peitteitä - Protan BlueSafe - jotka auttavat vesiviljelyalaa ratkaisemaan monenlaisia ympäristöhaasteita.

Jos Starfish-hanke onnistuu odotetusti, se merkitsee kansainvälistä läpimurtoa kalankasvatusalalla, jossa kestävä kehitys on tärkeällä sijalla. Kanadan Brittiläisen Kolumbian maakunnassa on jo nyt lakisääteinen vaatimus, jonka mukaan kaikki lohihäkit on suljettava vuodesta 2025 alkaen. 

Protan BlueSafe - erityinen suojus merikäyttöön.

Protan alkoi kehittää kermejä ja järjestelmiä makean veden varastointiin ja kuljetukseen jo 2000-luvun alussa. Näitä kermejä ja järjestelmiä käytettiin esimerkiksi Arabian niemimaan aavikkoalueilla. Samaa teknologiaa ja innovatiivista lähestymistapaa käytetään öljyn- ja kaasuteollisuuden erikoistuotteissa ja moniin muihin tarkoituksiin.

Starfish-hanketta varten Protan on kehittänyt BlueSafe-sarjaan täysin uudenlaisen, ääriominaisuuksiltaan äärimmäisen hyvän kermilaadun. Kermi on symmetrinen ja erittäin mittatarkka. Sen kestävyys on vertaansa vailla. Kermi on läpäissyt tiukat sykliset testit Norjan SINTEFissä (norjalainen teknologian ja innovaatioiden tutkimuslaitos).

Protan on suunnitellut uuden kermin yhdessä asiakkaiden kanssa, jotta se olisi mahdollisimman suorituskykyinen asiakkaiden vaatimusten mukaisesti. Tämä on Protanin tyypillinen työskentelytapa. Pyrimme käyttämään kaikkea yrityksemme huippuosaamista tiiviissä yhteistyössä asiakkaidemme kanssa löytääkseen optimaaliset ratkaisut heidän vaatimuksiinsa ja haasteisiinsa. PVC-teknologiamme on sekä joustavaa että ympäristöystävällistä. 

Ympäristöystävällinen asennus ja materiaalit

PVC-peitteiden laadun lisäksi Starfishin kaltaiset häkkiratkaisut edellyttävät kokoonpanon, asennuksen ja logistiikan osaamista. Kokoonpano tapahtuu Protanin tehtaalla Nesbyenissä, Norjassa. Protanin asiantuntevat kattoasentajat pukeutuvat pelastusliiveihin ja hitsaavat kermisaumat itse häkkiin. He tekevät sen sähkökäyttöisilla kuumailmapuhaltimilla - täysin päästötön asennusmenetelmä. Lisäksi kiinnittämistä ja asentamista helpottamaan asennetaan purjerenkaat ja kiinnityssilmukat.

Protan BlueSafe -suojilla on paljon muitakin käyttökohteita kuin suljetut häkkijärjestelmät ja täiverkot. Niitä käytetään myös keinotekoisissa merilevämetsissä tai kasvatusastioiden vuorauksena sekä vanhoissa ja uusissa altaissa nuorille ja puhdistetuille kaloille.  

Protanin teknisiä tekstiilejä merikäyttöön 

100 % kierrätettävää materiaalia, ei sisällä lyijyä eikä mikromuovia.

Erittäin kestävä: Pitkä käyttöikä, minimaalinen huolto, alhaiset kustannukset.

Hyväksytty juomavedelle.

Estää mikromuovin joutumista mereen.

Elinkaarensa päätyttyä tuotteemme voidaan kierrättää talteenottojärjestelmämme kautta ja sen jälkeen käyttää uudelleen/kierrättää.

Tuotettu ja kehitetty Norjassa.

Protan BlueSafe®

Protan BlueSafe on sarja innovatiivisia ja täysin kierrätettäviä PVC-kermejä, jotka auttavat vesiviljelyalaa ratkaisemaan monenlaisia ympäristöhaasteita.

Protan BlueSafe -tuotteet täyttävät meriteollisuuden kestävyyttä, bioturvallisuutta ja elintarviketurvallisuutta koskevat vaatimukset.

Kermi ei päästä mikromuovia, se on erityisesti kehitetty käytettäväksi suolaisessa vedessä ja se on hyväksytty juomaveden varastointiin.

Koska se on täysin sileä ja tiivis, organismien kasvaminen sen pinnalla on jopa 70 prosenttia epätodennäköisempää, mikä myös vähentää ylläpitokustannuksia ja pidentää sen käyttöikää. 

Ota yhteyttä

Jan Børge Harsvik - Sales Manager – Technical Textiles

Jan Børge Harsvik

Sales Manager – Technical Textiles
Technical Textiles -

Technical Textiles

Lohitäiverkko

Lohitäiverkko

Lohen täit viihtyvät parhaiten vesikerrosten yläosassa, joten kymmenen metriä pinnan alapuolelle häkin ympärille kiinnitetty suojaverkko on erittäin tehokas fyysinen este lohen täille.

Lisätietoja
Kalojen puhdistusjärjestelmä

Kalojen puhdistusjärjestelmä

Ympäristöystävällisestä PVC:stä valmistettu keinotekoinen merilevämetsä suojaa puhtaampia kaloja ja antaa niille luonnollisen elinympäristön - ilman mikromuovipäästöjä.

Lisätietoja
Protan BlueSafe

Protan BlueSafe

Protan BlueSafe on sarja innovatiivisia ja täysin kierrätettäviä PVC-kermejä, jotka auttavat vesiviljelyalaa ratkaisemaan monenlaisia ympäristöhaasteita. Protan BlueSafe -tuotteet täyttävät meriteollisuuden kestävyyttä, bioturvallisuutta ja elintarviketurvallisuutta koskevat vaatimukset.

Lisätietoja