Protanin historia

Pelastusliivi, josta tuli teollinen menestys

Ei ole sattuma, että Protanista tuli vuonna 2014 maailman innovatiivisimpiin kuuluvan yrityksen Amazon.comin yhteistyökumppani. Juuri innovaatiot ovat toimineet punaisena lankana Protanin koko historian ajan.

1939: Kyllästetyt pelastusliivit

Idearikas laivameklari Haakon Kierulf aloitti kaiken tämän vuonna 1939. Hän perusti Tønnevesten AS -nimisen yrityksen, joka valmisti kumilateksilla kyllästettyjä pelastusliivejä. Sen 10 työntekijää valmistivat noin 40-50 pelastusliiviä päivässä.

 

1941: Kyllästetyt pimennysverhot

Kun sota alkoi, tämän pienen Drammenissa toimivan yrityksen pelastusliivejä haluttiin käyttää saksalaisissa sotalaivoissa. Silloin Kierulf lopetti niiden tuotannon. Hän herätti henkiin uuden idean. Yritys alkoi valmistaa kyllästettyjä pimennysverhoja.

Tønnevesten-nimi muutettiin A/S Spesialimpregnering -nimeksi (erikoiskyllästys). Tämä yritys kyllästi kankaita ja paperia. Mutta eteen tuli seuraava hankaluus. Kumilateksista tuli pula sodan aikana.

 

1942: Merilevästä kyllästysainetta

Yritys kokeili korvata kumin erilaisilla aineilla. Merilevästä tulikin innovaatio. Huomattiin, että merileväliuos toimii kyllästysaineena. Merilevissä on algiiniinihappoa, joten yritys lähti niiden avulla seuraavaan seikkailuunsa.

Alginaattihappoa käytetään saippuoissa, hammastahnoissa ja hilloamisjauheissa. Yritys nousi pian maailman suurimmaksi alginaatin tuottajaksi.

 

Vuonna 1942 alginaattiliiketoiminta siirrettiin uudelle yritykselle. Se nimeksi tuli Protan. "Pro" tuli norjan kielen sanasta produkter eli tuotteet ja "tan" merilevää merkitsevästä sanasta tang.

 

1948: Ilmavaihtoputkia kumista

Protan menestyi nopeasti. Sen tuotteet kävivät kaupaksi. Siksi yksi Norjan vaikutusvaltaisimmista teollisuuskonserneista Norsk Hydro lähti mukaan osakkaaksi. Tämä innosti Protanin innovaattoreita laajenemaan kulutusta kestävien tuotteiden avulla uudelle alueelle: ilmanvaihtoon. Ventiflex-ilmanvaihtoputket esiteltiin pian. Ne olivat paljon parempia kuin tuonaikaiset ilmastointiputket, joten niistä tuli pian kansainvälinen menestys.

Ventiflex Air Solutions Ventiflex Air Solutions

 

 

1952: Lattiapinnoitteita muovista

Vuosina 1952–1981 Protan valmisti lähinnä lattiapinnoitteita. Protan-lattiapinnoitteet olivat suosittuja, koska ne kestivät kulutusta. Näiden tuotteiden valmistaminen kuitenkin kannatti huonosti, joten 1960-luvun lopulla laitettiin liikkeelle jälleen kerran uusi innovaatioprosessi uusien liiketoiminta-alueiden löytämiseksi.

 

1970: Katteita muovista

Taas saatiin idea. Katteita ryhdyttiin valmistamaan muovista. Protan ryhtyi yhteistyöhön sveitsiläisen Sarna Kunststoff AG:n kanssa ja valmisti sen Sarnafil-tuotteita lisenssillä. Yhteistyö kesti 23 vuotta. Sen ansiosta Protan opittiin tuntemaan kattovalmistajana.

 

1980: Katteita PVC-muovista

PVC-katot löivät itsensä läpi 1980-luvulla, joten Protan alkoi panostaa niihin voimakkaasti. Nykyään Protan on Pohjoismaiden suurin kestomuovista/PVC:stä valmistettujen kattokalvojen toimittaja. Lisäksi yritys valmistaa erilaisia PVC-pinnoitettuja tekstiileitä moniin muihin käyttötarkoituksiin.

 

1990–2015: Uudet liiketoiminta-alueet kasvavat

Protan jatkoi uusien tuotteiden innovointia useilla PVC-muoviin perustuvilla liiketoiminta-alueilla. Yksi viime vuosien painopistealueista on ollut tekniset tekstiilit. Protan on tehnyt yhteistyötä raskaan teollisuuden, öljyteollisuuden ja maatalouden edustajien kanssa ja kehittänyt erityistarpeita vastaavia niche-tuotteita. Ventiflexistä on tullut kansainvälinen markkinajohtaja ilmanvaihtojärjestelmien alalla. 2000-luvulla Protan on myös kehittänyt maailman johtavia laatukalvoja märkätiloihin ja radonsulkuihin sekä laajentanut toimintaansa maantieteellisesti lähes 20 maan markkinoille.

 

Hyvät ideat ja panostaminen innovaatioihin ovat tuoneet tullessaan menestystä. Pelastusliivejä valmistavasta yrityksestä on tullut maailman johtava kalvotekniikkakonserni!